Published May 14, 2014 | Diving, Duiken

5 Vooroordelen en misverstanden over Duiken!

Wereldwijd hebben inmiddels al meer dan 20 miljoen mensen hun PADI Open Water in de pocket. Van al onze gasten die bij Scuba Center Asia hun duikopleiding hebben gedaan krijgen we positieve reacties betreft de goede service persoonlijke benadering en de proffesionaliteit die we bieden. De meesten zijn zo enthousiast dat ze een kleine verslaving overhouden aan duiken. Zo’n 80% kiest er zelfs voor om direct door te gaan met de vervolgopleiding, de PADI Advanced Open Water Diver Course. Samen met onze Nederlandse duikinstructeurs beleven ze de grootste avonturen onder water.

Nederlandse duikinstructeur Scuba Center Asia

Toch horen we hier en daar verschillende geluiden. Zo zou duiken gevaarlijk zijn? Is men bang voor de vissen en dieren die in de onderwaterwereld wonen? Ik ben te oud om het te leren?

Om alle vooroordelen en misverstanden uit de wereld te helpen hebben we de 5 meest voorkomende op een rijtje gezet en helpen deze de wereld uit zodat ook JIJ kennis kunt maken met de onderwater wereld!

Misverstand duiken 1: Duiken is gevaarlijk

De Open Water Duikopleiding bestaat uit vershillende onderdelen. Voordat we de 4 open water duiken gaan maken hebben we al een dagdeel in het zwembad gelegen (ook wel confined sessie genoemd) om je vertrouwd te maken met de duikuitrusting. De duikuitrusting (scuba) moet aan verschillende vereisten voldoen, daarnaast hebben duikscholen oftewel dive center en duikopleidingen legio voorwaarden waar ze zich aan moeten voldoen met het oog op veiligheid en de kwaliteit standaard. Statistisch gezien is het gevaarlijker om een krantje te halen bij de Albert Heijn.

Misverstand duiken 2: De dieren onderwater zijn gevaarlijk

Na de films Jaws and Sharknado is iedereen bang voor haaien geworden. Haaien zijn in het echt erg schuwe dieren. Beweeg je te snel dan zijn ze er al vandoor. Immers, haaien eten geen mensen. Wanneer een haai toch aanvalt is dit een vergissing van de haai. Zij kunnen zwemmende mensen of mensen op een surfplank aanzien voor een zeehond of ander prooidier. Een andere reden is dat een mens hun territorium binnen treedt. We moeten respect hebben voor alles wat onder water leeft, tenslotte zijn we te gast in hun wereld. Soms komt er wel eens een visje achter je aan zwemmen maar die probeert dan alleen zijn eigen teritorium te beschermen. Dit is een leuke belevenis!

top 10 deadliest animals

Misverstand duiken 3: De duikopleiding duurt zo lang

Vergeet niet dat als je bij Scuba Center Asia de PADI Open Water Duikopleiding doet, wij je brengen naar het punt dat je samen met een buddy zelfstandig kunt duiken tot 18 meter.  De duikopleiding bestaat uit 3 onderdelen; Theorie (5 modulen), Zwembadtraining en 4 open water duiken. In totaal 3 dagen maar verspreid over 4 dagen. Tijdens je Advanced Open Water duikopleiding doe je 5 duiken in 2 dagen en je EFR en Rescue is totaal 4 dagen. Wil je de opleiding met een dag verkorten dan kun je kiezen om online je theorie te doen. Dan doe je je huiswerk gewoon thuis op een regenachtige dag. Hoef je hier in de zon alleen nog maar het natte gedeelte te doen! Mail ons om je PADI E-learning link te ontvangen [email protected]

Misverstand duiken 4: Ik ben te oud om het te leren

Niemand is te oud om het te leren! Duiken is een pasieve activiteit en je hartslag moet zo laag mogelijk zijn om zo langer te kunnen ademen van een tank. Een gemiddelde duikuitrusting weegt op het land ongeveer hetzelfde als een backpack, onder water niets! Hier zijn we gewichtsloos. Duiken is fantastisch, onspannen, facinerend en iedereen moet het mee maken. Zeker doen, anders krijg je er spijt van als je echt ouder wordt.

Misverstand duiken 5: Claustrofibisch

Het kan zijn dat je blikveld wat vernauwd wordt met het dragen van een masker. Tegenwoordig zijn de maskers zo ontwikkeld dat ook dit op word gevangen door middel van de zogenaamde panoramisch gezichtsveld. Hier heeft het masker vensters aan de zijnkant die naadloos overlopen met het glas aan de voorkant. Omdat onderwater alles 3-D is duiken een hele bevrijdende ervaring. Geef het een kans en kom het bij ons proberen!

Onze filosofie is dat iedereen die bij Scuba Center Asia een duikopleiding, duikles volgt of fundives maakt de ruimte krijgt zijn/haar eigen identiteit te ontwikkelen op een leuke en ontspannen manier. Een identiteit die bij je past!

Duiken met nederlandse duikinstructeur Scuba Center Asia